Orang Yang Ada Alahan, Mesti Kena Penyakit Asma?

 

 

penawar-asma-penyebab-asma-tengok-sekeliling-anda

Tuan-tuan dan puan-puan tahu tak? Tak semestinya orang yang ada alahan tu ada penyakit asma. Dan tak semestinya juga orang yang ada asma tu ada alahan.

Sebab asma boleh datang bila-bila masa je walaupun tanpa alahan.

Kami pernah jumpa orang yang ada alahan. Bila check dengan doktor, doktor cakap alahan biasa, tak sampai tahap asma lagi. Nasib baik..

BENDA APA YANG BOLEH MENYEBABKAN ALAHAN TU?

Cuba tuan-tuan puan-puan tengok kat sekeliling rumah, luar dan dalam. Agak-agak, ada tak benda atau objek yang boleh menyebabkan alahan kepada anak-anak kita yang menyebabkan asma?

Benda-benda ni kita kena bagi perhatian lebih tau..bukan apa, takut disebabkan benda-benda macam tu, asma datang menyerang. Bahaya!

Ini contohnye:

Debunga
Hama (house dust mites) – banyak kat bantal
Kulat
Bulu binatang

Antara punca-punca alahan kat atas tu, bulu binatang la yang paling susah sekali kita nak hilangkan. Sebab kalau kita dah keluarkan kucing beberapa bulan lepas pun, bulu dia masih boleh melekat di sofa atau permaidani rumah.

Sebenarnya ada banyak lagi punca kepada alahan, contohnya makanan, ubat-ubatan, senaman, dan yang paling pasti, asap rokok. Next time kite cerita lagi.

Saya ada tips nak bagi esok pagi. Jangan lupa check tau. Tips penting tu, sebab doktor sendiri yang bagi. Saya dah buat, memang berguna 😉

kredit to fb page : Penawar Asma Mujarab
#mhamsb #minyakrnd #teamMinyakAjaib

Leave a Reply